Sidor

fredag 31 januari 2014

Ismete

Ismete... En metod lika älskad som hatad. Stundtals ett oerhört effektivt sätt att komma i kontakt med de stora gäddorna. Har hört duktiga gäddfiskare som hävdar att metodens effektivitet nästan är så total att den borde förbjudas. Jag tillhör dessvärre själv inte den lilla skara som tycks knäckt koden så pass att det känns som en barnlek att fånga stora gäddor med metoden. Tvärtom har jag oftare erfarit ismetets mörka och dystra perioder då gäddorna ibland tycks gå in i någon form av dvala och hungerstrejka totalt. Men metoden har sina fördelar också. Vatten som annars kan vara svårtillgängliga kan bjuda in till fiske, man kan täcka av ett stort område och statiskt vänta ut gäddornas huggperiod och det kan stundtals till och med vara en riktigt trevlig och social upplevelse om det utförs med ett par gäddtokiga kompisar under rätt förhållande. 

I det stora hela ser jag mest ismetet som ett "nödvändigt ont" och som ett sätt att stilla den värsta abstinensen i väntan på öppet vatten. Men i början av ismetesäsongen så är det alltid lite lockande att beträda isarna och vänta på plingande ålbjällror från huggsignalerande vippor. 

Under veckan har premiärpasset avverkats och både nummer två och till och med ett tredje pass har skrivits in i fiskedagboken. 
Första passet fiskade jag tillsammans med Henrik och vi testade ett mindre vatten som vi fiskade halva dagen utan en tillstymmelse till hugg. En snabb rokad till ett nytt vatten och känslan förbättrades genast. Anslöt gjorde också Johan Emmertz och efter en seg start tog han eftermiddagens enda fisk, i form av en mindre gädda. 

Dagen efter klev samma trio ut på ett nygammalt vatten. Nyfikna på vad dagen skulle erbjuda satte vi ut våra grejor. Innan alla spön var ute signalerade en vippa hugg och Henrik öppnar med en mindre fisk i trevlig kondition. En liten huggperiod tar fart och jag landar ytterligare två mindre fiskar. Konditionen på fisken är ett glädjande tecken och vi börjar spekulera i vad en fisk på 110-115 cm kan tänkas väga. Förmiddagen rullar på med en ganska jämn frekvens av hugg och jag landar ett gäng fiskar i två-trekilosklassen. Även Henke tar ett par fiskar men Johans mörtar förblir orörda. Henrik lyckas kroka en fisk som stångar på lite bättre och mycket riktigt visar sig en bättre gädda i hålet. 
En välmatad fisk som med sina 5,4 kg ger fina poäng i intertävlingen:-)

Gäller att hänga med i svängen så jag tränar lite framförhållningsteknik!
Sent på eftermiddagen vaknar Johan till liv och får tre fäll under en kort period. Först en mindre gädda och sekunderna senare ett fäll där fisken spottar innan Johan hinner fram. En stund senare hugger det på samma spö och den här gången tar fisken mer bestämt. En vacker och trind fisk i femkilosklassen sätter punkt för en härlig dag på isen och vi kan nöjda summera omkring 15 gäddor. 
Vacker fisk med rätt proportioner

Under dagen spenderade jag ett par timmar på ett mindre vatten. Fyra spön placerades ut varav två med död mört som bete. Efter en timmes fiske indikerar ett av spöna agnade med död mört hugg. Efter en kort fajt landar jag en fisk i fin kondition på strax under 6 kilo. 
Kör på nån timme men när aktiviteten uteblir bestämmer jag mig för att packa ihop. Just ismete är brutalt tråkigt att bedriva ensam och särskilt när det är långt mellan huggen är det guld värt att köra två eller flera.

/ Gustav

söndag 26 januari 2014

Nygammal rulle till gäddmetet.

Tänkte föreslå en grym rulle till gäddmete som inte kostar en förmögenhet.
Jag hade för några år sedan en likadan rulle som jag bytte bort vid ett svagt tillfälle.
Tyckte väl att jag gjorde en bra affär vid det bytet:)
I alla fall så är det en shimano baitrunner 6000D jag köpt igen.
Rullen finns med i 8000-12000. Tror bara det är spolen som skiljer dem åt.
Även 4000 finns men den tycker jag personligen är för liten till att meta gädda med.
Den har inte samma styrka i bromsen heller.
Har sett att dom fiskar Marlin, tonfisk mm med denna rulle.
Då kan det behövas lite mer lina på spolen:)
Det är egentligen urbaitrunnen, bygger på enkel och stabil konstruktion, frambromsad vilket jag börjat uppskatta mer och mer. Bromsen klingar metalliskt härligt när man vrider på spolen.
Låter som kvalité i mina öron.
Rullen har enkelvev med en stor knopp att hålla i som jag tycker är kalasbra. Lätt att få tag i och bra grepp.
Stör man sig på den större knoppen så går det att köpa med mindre.
På den första sådan rulle jag hade tyckte jag att baiten var en liten aning för hård vid det lättaste läget.
Vill inte att fisken ska känna ngt motstånd när den tar mitt bete. Händer att dom spottar då.
Baiten på den nya rullen är betydligt lättare. Man kan enkelt sätta fart på spolen med baiten intryckt och spolen snurrar ngt varv.
Verkar som dom gjort några mindre modifieringar sedan den första, annat vred till baiten bl.a..

Jag köpte rullen på Ebay och hade den hemma för 1311kr. Det tog ca 2v.
Handlade av den säljaren som hade bäst pris och var Top Rated.
Blev ca 70kr mer än om jag handlat av den billigaste.

Skulle rullen behöva repareras så finns det delar på Ebay till ok peng och min första rulle äger en vän till mej.
Tror den är fiskad med minst tre år nu och den fungerar perfekt fortfarande.
Tobbe



måndag 20 januari 2014

Blekinge

I fredags stod en dags fiske i Blekinges skärgård på schemat. Vi ville passa på att göra ett försök på dess vackra gäddor innan temperaturen sätter stopp för det fisket.

Jag anländer till stugan vi hyrt under torsdagskvällen och lite senare ansluter Henrik tillsammans med Anton "Ryssen" Tsvetkov. Anton har precis börjat driva en blogg där han lägger upp podcaster med olika fiskare han konverserar med.

Podcasten som vi spelade in och rapport om fisket hittar ni här https://ryskenfishing.squarespace.com/blog/

/ Gustav

Sista passet innan isen kom.

Det blev åter ett pass med Sville. Kan bara säga att vi löser många världsproblem under våra fisketurer.
Sville har en bilverkstad så denna gång tjatade jag sönder honom ang två Volvo 945:or jag kikat på:)
Inte den vackraste bilen kanske men grymt funktionell och billigt att reparera, om den mot förmodan skulle gå sönder:)
Får plats mkt som jag inte vill köra i den andra bilen. Fast det verkar inte chefen bry sig om, hittar ofta gamla bananskal, äpplen och annat i den bilen som luktar efter ett tag!
Får alltid till svar, det är ju bara en bil:)
Brukar inte låta riktigt likadant när man råkat hänga el lägga ngt på "fel" plats i huset:)

Till fisket nu. Vindarna var riktigt bra. 5-7 sv. och bra färg på vattnet. Lite brunt och lagom grumligt.
Vi började med en plats där Sville tidigare haft trevligt fiske med två 6+ landade och en riktigt fin som varit framme och nosat på hans bete. Fiskade av hela den poolen noggrant utan ett hugg.
Förflyttar oss ca 100 M och första fisken är landad inom kort. Runt 3 kg gädda som är ljus och stinn.
Har ett skapligt följe som vänder hastigt vid båten. Fiskar vidare och vi landar några fler fiskar på den platsen. Inga större men väldigt fräscha och välgödda fiskar.
Nu åker vi till hotspot säger sville. Ser illhett ut och det riktigt luktar storgädda. Redan i först kasten så har Sville en bättre som vänder med en rejäl virvel vid båten. Samma sak upprepar sig en stund senare.
Vi låter stället vila en stund och vi drar många mindre lite längre bort.
Tillbaka på hotspot får Sville ett kalashugg och en fisk som bjuder upp til fight.
En fin 5:a som är riktgt vacker synar båtens insida.
Det blir dagens bästa.

Är inte särskilt het på isfiske men vet hur det blir, kommer som vanligt köra några pass i träsket där jag uppskattningsvis lagt 30-40 pass på isen och inte haft ett fäll på mina spön än!
Vet att det finns riktigt grov gädda där men det tar emot att gång på gång packa ihop sina spön och ta hem samma beten som man rastat där flera gånger.
Men den dagen 120cm gädda hugger där, då jävlar!

Tobbe

torsdag 16 januari 2014

S K Ä M S ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !

Skam till alla er!!!!
Ni som medvetet fuskat med vikter!
Nämner inga namn - men listan skulle kunna bli lång. Inte bara mer anonyma semesterfiskare utan också mer så kallade mer "kända" namn i fiskepress, redskapsbranch, guider etc etc...
Alla ni som medvetet skarvar vikter för att på något sätt skapa rubriker eller försöka köpa sig någon märkligt påfunden respekt. Vad ni inte förstår är att effekten blir det totalt motsatta.
Samtidigt som ni försöker förringa alla som kämpar i tid, engagemang och pengar för att fånga sin drömgädda. Den som försöker bestiga det viktmål som hägrar för den. Om det sen är 10 kg, 12 kg eller 15 kg... så är det stora gäddor som förtjänar den yttersta respekt.
Att försöka skarva vikter och påstå att en 7 kgs gädda väger 10 kg eller påstå att en 10 kgs väger 14 kg är lika illa som att ge sig in i idrotten och påstå på fullaste allvar inför andra att man hoppar 2,40 m i höjdhopp fast man egentligen "bara" hoppar 1,80 m.
Eller att påstå att man ofta klarar springa 100 m under 10 sekunder.
Illa är också att i många fall så accepterar fiskepress och media de påstådda vikterna utan ett uns av kritisk granskning. Även det är slappt och än värre illa om de dessutom vill använda det till mediets favör för mer uppmärksamhet.

I alla år så har det varit troll runt gäddan och dess vikter. Det är därför som vi i Sverige har ett så flummigt "svenskt rekord". Eftersom det hade fuskats så mycket i den övre listan.

Det svenska gäddrekordet är det mest prestigefyllda. En stor gädda slår högt i sportfiskevärlden. Mer än någon annan art.
Redan som liten matades man med myter om monstergäddor, gammelgäddor etc.... Gäddor som blev upp mot 2 meter. Gäddor som levde över hundra år osv....
Många okunniga hade bara två vikter på sin så kallade icke existerande våg - 10 kg och 20 kg.
Så många gånger man har hört om 20 kgs gäddor från okunniga.
Undrar då om de har hållt en tjugo kilos unge i famnen? Om de då vet hur mycket det verkligen är?

Pundvågar förlåtes det ofta om när man snällt försöker tillbaka visa en felaktig vikt. Kom igen - hur många använder sig av pundvågar?

NEJ!!! Ni får ingen respekt från oss! Ni respekterar inte de stora gäddor vi ärligt vägt och lagt ner eoner av tid och engagemang efter! Ni respekterar absolut inte oss!

Vi är också jäkligt trötta på alla dessa "danskuppfunna" otroliga vidvinkelbilder med framhållna fiskar för att de ska se groteska ut.
Ursäkta? - Har ni mindervärdeskomplex? Är inte fisken tillräckligt stor?
Jag lovar - Har ni en 15 kgs i famnen så ser den jävligt stor ut. Framhållen blir den patetisk.



Alla ni som känner er träffade. Vi skakar bara på huvudet åt er......

söndag 12 januari 2014

Borrepass med Diesner

Magnus Diesner hade planerat en heldag borre och ville ha sällskap. Jag var inte sen att hänga på. Började inte jobba förren kl 13.00 så några timmars fiske skulle jag hinna med innan jobb.
Jag var på plats innan Diesner så jag tacklade mina bottenmeten och la ut ett av dem medans jag fixade med mina prylar.
Får ett hugg inom 20 sekunder och landar en borre runt 1200-1300gram. På med ny löja och ut med det igen, hugg igen.
Denna gång är det en gädda på 5hg.
Hinner med två utlägg till där en gädda tar mitt tackel en gång och ett utlägg där jag missar en borre runt kilot.
Nu kommer Diesner och vi packar båten och ger oss ut. Känns riktigt hett med tanke på mitt fiske första 10 minuterna:)
Vi börjar på ett klassiskt ställe där vi lägger en knapp timma. Inte ett pet på grejorna för ngn av oss.
På nästa plats vi lägger oss har det i höst tagits många borrar mellan 1600-1900gram.
Inget händer för oss där heller. 
Tror vi fiskar av 5-6 platser som gett många fina borrar men inget händer oss. Diesner kör iland mej då jag måste till jobbet.
Diesner kör dom sista timmarna med innan mörkret kommer.
Han landar 4-5 små gäddor men inte en enda borre vill visa sig!
Har varit segt fiske på borre ett tag nu men om inte isen kommer så blir det nog en bra period till innan vinter nyper tag här...

Tobbe 

Skgpass igen

Stack ut på fiske i torsdags eftersom meterologerna på SMHI börjat gissa, spekulera i att vinterväder var i antågande. Prognosen på onsdagen lovade mulet väder och 3-4 m/s vind vilket kändes lovande. På morgonen var prognosen ändrad till regnskur vid 14 men det såg ju ändå ok ut. Inledde fisket vid 08.30 och efter ca 30 minuters sökande hittade jag gäddorna långt in i en stor vik på bara 30-50cm djup. Den följande timmen var fantastiskt rolig och plogar, välvningar och plask följdes av stenhårda hugg och rusningar på grunt vatten. Hade nog minst 20 kontakter och landade 9 fiskar av bra snitt med en 5+ i topp. Känslan var riktigt bra och jag började undra vad detta skulle sluta med? Men lika snabbt som det började och lika enkelt som det kändes så var plötsligt all aktivitet slut och fisket extremt svårt. Letade vidare och provade både djup på ned till 5 meter och andra grunda platser men det var stendött. Vad var detta? Speciellt områden med både djupt och grunt vatten anslutande brukar ju alltid hålla fisk men det var helt stiltje.

Svaret kom vid 11 när himlen öppnade sig för ett tropiskt regn. Tack för den kvasivetenskapsmän!!! Meterologerna kan ju inte känna sig nöjda med det sista årets prognoser. Som jag sa till Micke- "en halvsenil hamster i bur kan ju gissa bättre. Springer den åt höger blir det bra väder, springer den åt vänster blir det dåligt..."Fullständigt hopplöst att fiska under sådan förutsättningar och det kändes uppenbart att gäddorna kände av det massiva lågtrycket långt före mig.

Men eftersom jag var långt från rampen tuggade jag på ett tag till och verkligen försäkrade mig om att allt blev dyblött innan jag gav upp med bara ett par snipkontakter som vidare resultat.

Tråkigt att det oföutsedda vädret helt skulle ändra dagens förutsättningar men det är bara att acceptera och hoppas att man någon dag kan få träffa rätt och få den där länge efterlängtade skgmadamen. Det är jävligt många pass som jag sparat ihop i Blekinge, Kalmar och andra skg nu utan att ha fått en vettig fisk. Visst har jag varit med och tagit några fina men allt som oftast har vädret eller ngt annat ställt till det. Men jag lever på hoppet att jag sparar och sparar och att jag en dag ska få den ultimata utdelningen och ta en kloss.

/Henkan

torsdag 9 januari 2014

Första skärgårdsfisket 2014

Fiskat två dagar med några dagars mellanrum nu i skärgården. Vid båda tillfällena så fiskade jag och Fredrik med levande betesfisk.
Fantastiskt att kunna meta i skärgården i öppet vatten i Januari och slippa isen.
Tyvärr lär den väl komma tillslut.
Fisket under dagarna har inte varit lika fartfyllt som det kan vara med spinn/jerkfiske men utdelningen har absolut varit nöjsam. De gäddor vi landat under dagarna har nästan alla vägt runt ca 4 kg med ett bättre undantag.
Är grymt nöjd med att få en riktigt vacker skärgårdsgädda i bättre klass så tidigt på året. 9,2 kg fördelat på 104 cm ger en skaplig kondition.
Hoppas nu att detta år 2014 blir ett riktigt bra gäddfiskeår ...för mig ;)

/Suggan


onsdag 8 januari 2014

Årets första pass.

I fredags körde jag och Sville mitt första pass år 2014. Vi började fiska på ett nygammalt hotspot som för många år sedan släppt både fina gäddor och abborrar.
Djupet är dryga 2m med lite växtlighet på botten.
Blev ganska snabbt några mindre gäddor landade. Vi fiskade av platsen bra men bara smått ville hugga.
Flyttade oss sedan till en lång vasskant,ganska grunt och varvat med växtlighet och sand på botten.
Sville landar fisk på fisk medans jag får titta på.
Efter en stund landar även jag en fisk av modell mindre.
Har sedan ett följe på runt 7kg.
Vi har hela dagen fiskat med naturliga färger och landat många fiskar.
På em blir det lite segare fiske, jag tjurar ihop och sätter på en tokgrön Pig 6:a.
Sville hånar mej men tystnar snabbt när jag börjar dra den ena fisken efter den andra.
Tar även dagens största på 5+ på det betet. En vacker ljus fisk som jag tyvärr inte fotar.
Vi landar på runt 30 gäddor.
Trevligt som faan trots att dom större inte syntes till.
Om inte isen kommer nu känns det som det kan kliva på en riktigt bra fisk i sundet!
Alla vatten har olika potential och även om man varje pass vill ha den ultimata gäddan så måste man ha roligt och känna glädje när man fiskar.
Det är ju inget jobb utan ett nöje jag bedriver.
En 8kg:s i skärgården betyder mkt för mej medans den i en del andra vatten jag fiskar i varken bli vägd el fotad om den inte utmärker sig på ngt sätt.

Med vänlig hälsning, Tobbe 

måndag 6 januari 2014

Skärgårdshelg

Åkte till gode vännen Martin i fredags kväll för gäddfiske lördag, söndag. Blev nog närmre 02.00 på fredagen med en och annan wisky och taktikuppläggsprat så det kändes lite segt när klockan ringde 06.45 men lite kallvatten i ansiktet och någon kopp kaffe inannför västen så var man igång. När vi väl hittade ett område med fisk så började det hugga på bra men ganska snabbt blev gäddorna kinkiga och resten av dagen förblev så. Martin krokade betydligt fler fiskar än jag men jag hade nog kontakt med fler. Kändes som att vad jag än gjorde så ville de bara inspektera mina beten och stöta på dem. Hittade inget bete som kändes extra hett utan bytte som vanligt som en tok. När inget annat funkade så provade jag med dobb och fluga och gissa vad som hände? En krokad gädda på flugan och sen 2 hugg på den bajsbruna plastdobben...Bara att lägga ned det projektet. Här spenderar man tusentals kronor på beten och så är allt de vill ha en brun kula plogandes i ytan...Nästa gång ska jag fiska utan flugan och ha krok på dobben;). Totalt ca 30 gäddor landade med en topp kanske 6kg. Kammade av stora områden och letade mera aktivt efter fisk.

Igår bytte vi taktik och körde mera statiskt efter fisk med bättre medelvikt. Färre hugg men det kändes som större chans att fånga något bättre. Efter 5 sega timmar kom också belöningen när Martin exalterat skrikar från fören- "Hon tog och den är bättre". Precis när han bytte taktik och bara långsamt vevade in jerken kom en stor skugga under båten och fullkomligt inhalerade betet. Stora gummihåven kom väl på plats för att säkra damen och befria henne från krokarna efter att vi röjt plats i båten och förberett med utrustning. Betet satt djupt men lite lirkande befriade henne utan minsta skada och någon minut senare var hon mätt, vägd och återsläppt. 104 och lite slank gjorde en dryg åtta men en vacker fisk och ett fantastiskt hugg! Nästa gång tar vi gammelfarmor.

Idag har det tråkiga efterarbetet med idel våt utrustning tagit fart men redan längtar jag ut igen. 50 landade gäddor kan låta mycket på en helg men slår man ut det på 16h fiske på två man och hundratals kast så landar man ju bara 3 fiskar i timmen och då känns det verkligen inte som att det hugger ofta.

/Henkan

onsdag 1 januari 2014

TEAMTÄVLING 2014 MAMMOTH

Det är nytt år!
2014 ska bli ett bra år och för att trigga varandra lite extra så ska vi ha en inbördes tävling under året.
Vi fyra teammedlemar tävlar mot varandra.
Upplägget är lite annorlunda men enkelt. Det är självklart stora gäddor som vinner.

Varje teammedlem får anmäla vars 6 gäddor som är poänggivande. Givetvis får de ersättas under årets gång om man tar större.
Man anmäler två gäddor från hav/skärgård, två gäddor från sjö och två gäddor från å/älv.
Dock viktigt är att för de två gäddorna från respektive klass får EJ vara från samma vattensystem.
Dvs så får endast en gädda tex anmälas från Löddeå/Kävlingeå medans den andra måste vara från ett annat å/älvsystem. Dvs gäller samma om två olika sjöar och två olika skärgårdssystem. Tex Blekinge, Kalmar skrgd, Västervik etc...
Eftersom vi är fyra deltagare så poängsätts gäddorna efter storleksordning i varje klass. Dvs poäng 1-8, varav 8 poäng för den största. 1 poäng extra om gäddan väger över 10 kg och 2 poäng extra om den väger över 14 kg.

Dvs så skulle en lista kunna se ut så här...  (OBS! EXEMPEL!!!!)
Gädda Å/Älv
14,3 kg   8+2 p = 10p  Gustav,  Fångstplats Å1
12,1 kg   7+1 p = 8 p   Tobbe,   Fångstplats Å1
11,4 kg   6+1 p = 7p    Gustav,  Fångstplats Å2
9,8  kg    5 p                 Michael, Fångstplats Å1
9,6 kg     4 p                 Michael, Fångstplats Å2
9,3 kg     3 p                 Tobbe,   Fångstplats Å2
3,9 kg     2 p                 Henrik,   Fångstplats Å1
2,8 kg     1 p                 Henrik,   Fångstplats Å2
Vilket hade inneburit totalpoäng i klassen å/älv: Gustav 17p, Tobbe 11p, Michael 9p och Henrik 3p.
De tre klasserna totalpoäng slås sen ihop och vi får då årets segrare.

Vinnaren kommer belönas med ett vandringspris som denne innehar under 1 år samt en titulering och positiv särställning under följande års teamträffar. Dvs får alltid välja mört först, fiskeplats först, slipper kasta med nät om vi är flera etc...

Resultaten och ställningen kommer uppdateras på bloggen efterhand.

GAME IS ON!!!!!!